Odjel za hispanistiku i iberske studije

Besplatan koncert katalonske pjevačice elektro folka Glòrije Ribere

Povodom najvećeg katalonskog praznika kulture – besplatan koncert za Zadrane

Predstavništvo Vlade Katalonije i Sveučilište u Zadru pozivaju na koncert elektro folka Glòrije Ribere

Bliži se najveći katalonski praznik kulture, Dan sv. Jurja (Diada de Sant Jordi), 23. travnja. Tradicionalno na taj dan zaljubljeni poklanjaju jedni drugima knjige i ruže, a ulice se pretvaraju u knjižare na otvorenom gdje se u jednom danu proda više od milijun knjiga i kada se podijeli oko šest milijuna ruža. UNESCO je taj dan proglasio Svjetskim danom knjige i autorskih prava. Datum je simboličan jer su na taj dan rođeni ili umrli mnogi poznati književnici poput Williama Shakespearea, Miguela de Cervantesa, Mauricea Druona, Halldóra K. Laxnessa, Ngaie Marsh, Vladimira Nabokova, Victorie Glendinning, Josepa Plaa, Terese de la Parra, P.L. Travers ili Manuela Mejíe Valleja.

Tim povodom, Predstavništvo Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi u suradnji u suradnji s jedinim Sveučilištem u Hrvatskoj na kojem se predaje katalonski jezik, organizira u Zadru, koncert mlade katalonske elektro folk umjetnice. Glazbenica Glòria Ribera, kraljica žanra cuplet 21. stoljeća, predstavlja svoj raznolik i ekstravagantan repertoar. Ribera će održati glazbeno putovanje kroz suvremene interpretacije ovog tradicionalnog glazbenog žanra. Putovanjem kroz pjesme i glazbeničinih osvrta na originalne autorice koje su ih izvodile krajem 19. stoljeća, publika će se upoznati s ovim revolucionarnim glazbenim stilom koji je otvorio put feminizmu i promjenama u društvenom položaju žena.

Koncert je besplatan i otvoren za javnost te će se održati u četvrtak, 25. travnja 2024. u 19:00 sati, u prostoru dnevnog boravka Novog kampusa (novi Studentski dom, Put Stanova 1a, 23000 Zadar).